Harcolj vagy menekülj (Moldova György)

A  tűz- és káreseti fotóim közül tíz került bele a kétkötetes riportkönyvében. Moldova György Harcolj vagy menekülj című művében számtalan fénykép is megjelent, amelynek túlnyomó részét a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Videó Csoportja készítette, ahol 13 évig szolgáltam. A címlapfotót Molnár Péter az akkori fővárosi szóvivő készítette.


(2010. szeptember 10.) Békés megyei vonatkozásokra is bukkanhatunk Moldova György legújabb, most megjelent riportkönyvében. A kétkötetes munka a tűzoltók életébe enged bepillantást, javarészt fővárosi példákon keresztül. A szerző most sem tagadja meg magát: elismeri az arra méltót, feltárja a kevésbé dicséretes körülményeket - teljes őszinteséggel.

 Moldova György pénteken reggel az egyik kereskedelmi televízióban beszélt új művéről, majd a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) Józsefvárosi Tűzőrségének szertárában mutatta be „Harcolj vagy menekülj" című könyvét, mely az utóbbi év termése. A szerző ez idő alatt alaposan megismerkedett sok-sok minden rendű-rangú olyan tűzoltóval, aki segíthette „búvárkodását", s szokásához híven alapos „terepmunkát" végzett.


Moldova György, Dobson Tibor és dr. Bende Péter a könyvbemutatón

A könyvbemutatót Dobson Tibor tűzoltó ezredes, a fővárosi tűzoltóparancsnok mentési helyettese nyitotta meg, majd dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy köszöntötte Moldova Györgyöt és legújabb munkáját - mint mondta -a tűzőrség poros szerállásában. Mindjárt tisztázta is: nem tisztasági kategóriáról van szó, lévén, hogy a szakmában a „poros szerállás" a porral oltó tűzoltókocsi elnevezése...

A népes érdeklődő közönség előtt elárulta: Moldova György adatgyűjtésének hosszú hónapjai alatt rendkívül őszinte és nyílt kapcsolat alakult ki az író és a tűzoltók között. Bende vezérőrnagy az érintett időszakban, fővárosi kollégái mellett - a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökeként - valamennyi magyar tűzoltót arra kérte, hogy segítsék Moldova György munkáját.


Moldova György egy évig kísérte figyelemmel a tűzoltók munkáját

Moldova György egy nagy derültséget keltő megjegyzéssel „indított" a megnyitón:
- Az utolsó három évben ez a harmadik riportkönyvem. Az elsőt az Ormánságból, Sellye környékéről írtam, a másodikat Miskolcról. Az utóbbi hónapban két helyen volt földrengés: Sellyén és Miskolcon...

S azzal folytatta, hogy a tűzoltóság az a testület, melyben a magyar ember a legjobban megbízik, messze megelőzve a rendőrséget, a pártokat.

Moldova György hangsúlyozta: egyetlen dolgot kért Bende tábornoktól, azt, hogy minden kérdésére teljes, hiteles választ kapjon. Most úgy találta: a tűzoltóknak nem is volt titkuk előtte - s nem lenne Moldova György az, aki, ha nem tette volna hozzá hamiskás mosollyal: „Vagy ha igen, akkor azt nagyon jól eldugták előlem"...

- Vívtam nagy csatákat, mindenekelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, mely többet tehetett volna a tűzoltókért technikailag, emberileg. A fővárosi tűzoltók által kért egyetlen állománytábla-módosítás elvégzéséhez például három évre volt szükségük. Ugyanakkor nem láttam menekülő, parancsot megtagadó, akcióban „visszapofázó" tűzoltót.


A riportkönyv első és második kötete

Moldova György megköszönte az e munkáját segítők támogatását, s azokét, akik tűzoltói tevékenységük során az embertársaikért életüket áldozták, vagy megrokkantak.

Moldova György elárulta, hogy jelenleg a Vasas sportegyesületről szóló könyvén dolgozik.

A bemutató után a szerző az FTP Tímár Termében dedikálta az Urbis könyvkiadó által napvilágot látott kétkötetes könyvét. Az előkészített mennyiséget rendre pótolni kellett: délig háromszáz (s)ikerkönyv talált gazdára. Moldova György hamarosan a Blaha Lujza téren, immár szélesebb nyilvánosság előtt, folytatta a dedikálást. Mint megtudtuk, a „Harcolj vagy menekülj" mindkét kötete - meglepően olcsó áron - máris kapható az országos könyvárusító hálózatok által kiszolgált boltokban, illetve megrendelhető az interneten.


Az első óra alatt háromszáz könyvet kapkodtak el - Moldova György dedikálta is azokat

(2010. szeptember 10.)
Forrás és fotó: http://hir6.hu/cikk/46212/100910_harcolj_vagy_menekulj