Pro Urbe díjat kapott az FTP állománya

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) állománya Budapest tűzvédelme érdekében kifejtett 135 éves eredményes tevékenysége elismeréseként "Pro Urbe Budapest" díjat kapott. A kitüntetést dr. Demszky Gábor főpolgármester november 17-én, a Főváros Napja alkalmából adta át dr. Bende Péter tű. vezérőrnagynak, az FTP parancsnokának a városháza dísztermében.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-én meghozott döntése óta november 17-én tartják a fővárosi ünnepét, ezzel emlékezve arra, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.
A Fővárosi Önkormányzata e napot több kitüntetés adományozásával is emlékezetessé teszi immár 14 éve. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint ekkor Díszpolgári címet, valamint több díjat - Pro Urbe Budapest, Budapestért Díj, Fővárosi Szolgálatért, Budapestiek Esélyegyenlőségéért - is adományoz.
Az FTP általános parancsnok helyettese, dr. Erdős Antal 2003. novemberében vehette át a Budapestért Díjat, amely a főváros tűzvédelme érdekében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül kapott.
A Pro Urbe díjat minden évben az a személy és szervezet kapja, aki vagy amely a főváros érdekében kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységet végez. Ezt az elismerést először 1992-ben adták át.
Az elmúlt több mint egy évtized alatt Pro Urbe Budapest díjban részesült több művész, író, tudós, közéleti személyiség. Fővárosi intézmények közül korábban e kitüntetést vehette át például a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tantestülete, a Katona József Színház Társulata, a Budapesti Történeti Múzeum kollektívája.

Forrás: Fővárosi Tűzoltók kiadvány (2005 December)